Category: Uncategorized


ChurpChurp Social Share » Are YOU the Most Wanted? Preview.

Oh Nasi Lemak 50 sen..

Awak cakap saya tak cantik?!”

“Memang tak cantik pun. Dahi jendol, dagu leper. Hah tu apa tu? Nasi lemak 50 sen!”
Begitulah satu babak dalam filem ‘Cuti-cuti Cinta’, dengan Farid Kamil sebagai pelakonnya menunjuk kepada buah d*** Nora Danish, yang dirujuk sebagai nasi lemak 50 sen!
Apa kata kita?
Pertama kali melihat iklan trailer filem tersebut, aku tak dapat tangkap dialog sebenar, sehinggalah aku menontonnya buat kali kedua.
Lawak bodoh – itu yang pertama sekali terlintas di kepala. It’s a lame joke, with double meaning. And more. it’s not funny!
Dialog itu bagi aku, masih boleh diterima, sekiranya Farid Kamil tidak menunjuk kepada ‘ehem-ehem’ Nora Danish. Tapi bila dah tunjuk tu, aku fikir budak kecik pun boleh faham!
Ekploitasi Wanita
Aku mula kenal perkataan eksploitasi wanita bila diminta membuat karangan berkenaan kesan baik dan buruk iklan di sekolah rendah. Dan masa itu, kakak aku yang memberi poin ini, aku tulis jugak walaupun aku belum faham benar apa maksud eksploitasi.
Wanita memang sejak dulu sampai sekarang menjadi marketing tools, baik untuk iklan pakaian, iklan kereta, iklan kelengkapan rumah, hatta iklan minuman dan makanan sekalipun. Pendek kata, semua yang ada badan seorang wanita boleh dijadikan bahan penarik.
Majalah, surat khabar, billboards, iklan TV, semuanya ‘mempromosi kecantikan’ wanita.
Sasarannya? Tidak lain, tentunya perempuan sendiri, lelaki ‘pencinta wanita’, malah kanak-kanak juga!
Pengaruh kepada kanak-kanak
“Nasi lemak 50 sen tu t***k ke Ibu?”
Apa kita rasa kalau tiba-tiba esok anak kita tanya macam ni? Marah?
Kenapa tidak gelak guling-guling? Kan lawak tu. Kalau masa tonton iklan tu kita boleh gelak kenapa tidak kali ni?
Janganlah murah sangat!
Dan bagi perempuan (atau, wanita) pandai-pandailah katakan tidak pada eksploitasi-murah-melampau seperti ini. Itu kan aset kamu!
Gela-gelak juga, tapi biarlah kamu tahu di mana sempadan untuk bergurau. Jangan sekali-kali benarkan lelaki melelong aset kamu semurah itu..
..dan sebaiknya tutuplah dada kamu dengan tudung selayaknya.
“Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan janganlah kamu mendedahkan aurat dan perhiasan kamu kecuali apa yang terzahir.” (an-Nur: 31)

 

Assalamualaikum wbkt…

Pejam celik,pejam celik dah abis 4 paper dah untuk final exam sem 1 untuk tahun 2 nie…rase mcm bru semalam datang ukm,nak start sem baru…soo far,ok lah..walau terkejar2 seket..coz diz sem tak der study week….per yang penting untuk exam nie..usaha+ doa +tawakal..dan insyaAllah..semoga memperoleh rahmat & keberkatan dari Allah SWT.Sebenarnya,saje2 ziarah blog nie…becoz dah lame sangat tak jenguk n membebel kat blog nie…so…dah alang2 singgah,membebel lah sikit kan..hhahaa..erm…esok exam komputer dalam pendidikan…Xstudy lagi nie…sebab bru jer blik exam…mungkin petang sikit study lah kott.hehe..Apepon,diharap paper esok ok jer dan dapat jawab dengan lancar..amin..Kepada rakan-rakan dan pensyarah2,,Dr Rosseni dan Cik Aidah..saya minta maaf jika ada salah dan silap sepanjang saya belajar subjek nie..Halalkan segala ilmu yang  Dr Rosseni & Cik Aidah ajarkan pada saya…Ada umur yang panjang,insyaAllah..jumpa lagi…Kepada rakan2 yang disayangi, Selamat Menduduki Peperiksaan..Saya doakan rakan-rakan memperolehi keputusan yang cemerlang..amin..sekian,wassalam….

Hello world!

Welcome to WordPress.com. This is your first post. Edit or delete it and start blogging!