Category: Reflection for GE1155


Assalamualaikum wbkt…

Pejam celik,pejam celik dah abis 4 paper dah untuk final exam sem 1 untuk tahun 2 nie…rase mcm bru semalam datang ukm,nak start sem baru…soo far,ok lah..walau terkejar2 seket..coz diz sem tak der study week….per yang penting untuk exam nie..usaha+ doa +tawakal..dan insyaAllah..semoga memperoleh rahmat & keberkatan dari Allah SWT.Sebenarnya,saje2 ziarah blog nie…becoz dah lame sangat tak jenguk n membebel kat blog nie…so…dah alang2 singgah,membebel lah sikit kan..hhahaa..erm…esok exam komputer dalam pendidikan…Xstudy lagi nie…sebab bru jer blik exam…mungkin petang sikit study lah kott.hehe..Apepon,diharap paper esok ok jer dan dapat jawab dengan lancar..amin..Kepada rakan-rakan dan pensyarah2,,Dr Rosseni dan Cik Aidah..saya minta maaf jika ada salah dan silap sepanjang saya belajar subjek nie..Halalkan segala ilmu yang  Dr Rosseni & Cik Aidah ajarkan pada saya…Ada umur yang panjang,insyaAllah..jumpa lagi…Kepada rakan2 yang disayangi, Selamat Menduduki Peperiksaan..Saya doakan rakan-rakan memperolehi keputusan yang cemerlang..amin..sekian,wassalam….

Alhamdullillah,syukur ke hadrat Illahi kerana izinya saya akhirnya berjaya menyiapkan tugasan seterusya iaitu membuat excel. Sebenarnya, saya dan dua lagi kawan saya sudah sedikit terlewat menyiapkan tugasan  ini berbanding dengan rakan -rakan yang lain..Ini disebabkan kami sering terlewat masuk kelas pada setiap hari isnin.Sebenarnya, kami sedih dan berat hati untuk masuk lewat ke kelas,tapi memang tak dapat dielakkan kerana sebelum kelas ini,kami ada kelas di FST dari pukul 2-3petang.Jadi,kami mengambil sedikit masa untuk pergi ke kelas Komputer dalam Pendidikan yang bertempat di makmal 3,fakulti pendidikan.Cuba bayangkan ,betapa kelam kabutnya kami nak solat zohor lagi,nak kejar bas lagi dan kadang-kadang jika tiada bas,terpaksa lah kami berjalan kaki dari FST ke Fpend, tapi cepat macammana pon kami tetap lambat juga ke kelas.huhu…Hanya Allah saja yang tahu apa perasaan  waktu itu..Tetapi  semua penat lelah,gelisah dan risau kami itu tiba-tiba hilang,diterbangkan angin apabila setiap kali menjejakkan kaki di kelas.Ini kerana pensyarah kami,Dr Rosseni mahupun Cik Aida sentiasa memahami dan bertolak ansur dengan kelewatan kami ke kelas.Alangkah bersyukur dan leganya kami mendapat 2 orang pensyarah yang baik hati seperti mereka.Walauapapun,kami akan sedaya upaya sampai awal ke kelas,sebab kami tidak mahiu ketinggalan lagi dari kawan-kawan yang lain.Bagi tugasan minggu ini pula,pada awalnya,agak sukar untuk menyiapkan .Ini mungkin kerana kami tak nampak lagi bagaimana nak letakkan formula bagi stiap cell dalam Excel tersebut.Tapi setelah mendapat tunjuk ajar dari Cik Aida serta mendapat pertolongan dari kawan-kawan sekelas, saya berjaya memahami dan menyiapkan tugasan membuat Excel ini.Akhir kata semoga pelajaran minggu ini akan saya ingat dan manfaatkan sepanjang hidupn saya kelak….InshaAllah……

ini secara keseluruhan daripada tugasan excel saya:

ini merupakan hasil kerja saya: Aktivity minggu ke7-power point

ReFLEksi minggu ke7

ASSALAMUALAIKUM….ni adalah tugasan minggu yang ke7 iaitu power point.. Alhamdulillah..akhirnya saye berjaya juga menyiapkantugasan power point ini walaupun terpaksa tidur lambat dan bersengkang mata untuk menyiapkan tugasan ini.Pada mulanya,saya berasa tugasan ini amat susah dan agak sukar untuk saya melaksanakannya.Tetapi,setelah berusaha sedaya upaya yang terbaik..Pada pendapat saya,.perkara yang agak sukar dilakukan adalah membuat hyperlink.Banyak kali juga salah buat,tapi berkat tunjuk ajar kawan2 saya,dapat saya lakukan.Pengalaman ini akan saya gunakan apabila menjadi seorang guru kelak.Alhamdullillah,akhirnye berjaya juga siapkannya.Diharap pengalaman membuat power point ini sedikit sebanyak dapat membantu saya untuk melakukan bahan pengajaran semasa menjadi seorang guru kelak.Akhir kata,jika ada kesilapan,maafkanlah saya kerana saya budak baru belajar.Sekian,w

Assalamualaikum wbkt…

Hari isnin merupakan hari yang paling memenatkan bagiku dan kawan-kawan…seperti hari isnin yang lepas2, aku dan kawanku pergi bergegas ke  makmal 3 seperti biasa….tapi,kami sangat hampa apabila kelas kosong dan seperti tiada kelas pada waktu itu..Tanye punye tanye,rupe2nye kelas pada petang tu dah dibatalkan sebab pensyarah-pensyarah fakulti pendidikan menghadiri konvokesyen akak2 senior FPEND.Tapi,kami tak ditinggalkan begitu saje,kami dibekalkan dengan assignment untuk membuat brochure mengenai bagaimana hendak mencari maklumat di ptsl,iaitu pembelajaran minggu lepas.Paling menarik kami ,adalah hadiah misteri akan diberikan kepada kumpulan yang berjaya membuat brochure yang paling cantik & menarik.Lantas,petang tu jugak kami memeras otak dan keringat untuk menyiapkan tugasan yang diberikan secepat mungkin…Akirnye,kira2 dalam pukul 4 lebih nak dekat pukul 5,kami berjaya siapkan isi2 dalam brochure kami….cume ,perlu diedit sedikit-sedikit saja..Sepanjang membuat brochure itu,kami berasa sangat teruja dan sangat2 bersemangat untuk menyiapkan tugasan itu….walaubagaimanapun,pengalaman yang kami dapat,kami akan gunakan pada masa kan datang..INshaAlaah….Itu sahaja yang dapat saya coretkan untuk refleksi minggu ini.

ASSIGNMENT WEEK 4

1.  Author’s name        :ALEXANDER, B.

Date of published           :1 December 2006

Title of the book/journal:A new wave of innovation for teaching and learning

Place of Published          : Boulder, USA.

Publisher’s name           :  EDUACA

2. Author’s name           :BECKETT, D. 2006.

Date of published           :16-19 May 2006

Title of book/journal     :Semantics Through the Tag

Place of published          :Amsterdam, Netherlands

Publisher’s name         :XTech press

3. Author’s name       :Yuen, S.C. & Yuen, P.

Date of published        :2008

Title of book/journal     :Web 2.0 in Education

Place of published       :The University of Southern Mississippi, USA

Publisher’s name         :Chesapeake, VA: AACE.

4.Author’s Name         :Lee, M.J. & McLoughlin, C.

Date of published        :2008

Title of book/ journal   :Harnessing the affordances of Web 2.0 and social software tools: Can                                   we finally make “student-centered” learning a reality?

Place of published       :Australian Catholic University, Australia and Charles Sturt University,                                     Australia

Publisher’s Name         :Chesapeake, VA: AACE.

REFLEKSI

Alhamdulillah..dapat juga akhirnye saya siapkan walaupun sudah terlewat..pada pandangan saya..assignment ke-4 nie banyak membantu saya membuat rujukan apabila hendak membuat tesis nanti…semoga pengalaman ini berguna semasa saya berada di tahun 3 dan 4 nanti…




ASSIGNMENT WEEK 3

IMPLICATION OF WEB 2.0

i) To make the students know what is the web 2.0

ii) To make the students familiar with web 2.0,especially in education

iii) To make students know what are the implication web 2.0 in education.

1) DEFINITION OF WEB 2.0(WIKIPEDIA

– function as second generation of internet based services (such as social networking sites,wikis,communication tools and folksonomies that emphasizes online colloboration and sharing sharing among users.

ii) CHARACTERISTICS

  • blogging
  • Ajax and other new technologies
  • Google Base and other free Web Services
  • RSS-generated syndication
  • social bookmarking
  • mash ups
  • wikis and other collaborative applications
  • dynamic as opposed to static site content
  • interactive encyclopedias and dictionaries
  • ease of data creation, modification or deletion by individual users
  • advanced gaming.

iii) IMPLICATION IN EDUCATION

1) GOOD IMPLICATION

-group work can often be aided by having social software available

-students can create significantly good course materials using web 2.0

-as tool for mediating mechanisms between colloborating students and teachers.

-students become independent learners (develop strategies and plan how to achieve true goals.)

– as new pedagogies and new assesment methods.

-networking and colloboration gives rise to new interaction between teachers and students.

research for the changing role of actors and institutions.

-monitoring the evolution of practise the rise of inovations.

-social network (Peer to Peer)-P2P

-instutional shift to service, speed & market response

-issues of quality, IP and accrediation.

2) Bad Implications

– students become too depends on internet(web 2.0)

– some of students maybe become excited with the new web 2.0 untill they do not revise their studies.

-become too socialized with the social networks such as Facebook,Blogs,and etc..

– increase in group effectiveness, increase in time required to complete the tasks and decrease in group satisfactory.

– the performances in the studies will be affected.

-corrupt the minds of the young people that are exposed to them but also it paves the way for the degradation of human dignity.

-it also strains the moral make up of society.

-a venue for the infringement of  copyright.

-students become more lazy and only depends to internet.

CONCLUSION

-In a nutshell,this web 2.o is a beneficial technology in education, especially the teachers and the students but there should be some ways to ensure that this technology do not be spoiled by the irresponsible people out there.

Assalamualaikum w.b.k.t…..saya , Manisah Bt Omar pelajar tahun2 program sains kimia….pada pndangan saya,saya  rasa lebih baik perbincangan kelas Komputer Dalam Pendidikan ini diadakan dalam SPIN atau wordpress, berbanding di laman sosial Facebook.Ini kerana jika di SPIN, perbincangan akan menjadi lebih teratur  , mudah dan profesional, berbanding di Facebook, perbincangan akan bercampur baur dengan komen2 yang datangnya dari sumber yang lebih bersifat hiburan semata2…so,akhir kata saya pilih SPIN….tQ

Syukur Alhamdulillah……itulah perkataan yang pertama keluar dari mulutku setelah menjejakkan kaki ke dalam makmal 3 di Fakulti Pendidikan petang tadi untuk menyelesaikan masalah daftar dan gugur kursus bagi sem ini…Pada mulanya, aku takut2 menjengukkan kepala ke dalam kelas tersebut , pelbagai perasaan yang aku rasakan…takut,penat,risau dan macam- macam lagi perasaan yang berperang dalam jiwa aku pada ketika itu…Tetapi, alangkah leganya hatiku apabila sebuah senyuman yang cukup manis  dan tutur kata dan budi bicara  yang sopan santun dan lemah lembut,  menjemput aku dan kawan-kawanku pada petang tadi.Ternyata sangkaan awalku jauh meleset. Tidak kusangka, dalam zaman yang serba canggih, ada lagi seorang pensyarah yang selembut,sebaik dan sangat memahami kami seperti beliau…Beliau yang dimaksudkan adalah Dr Rosseni Bt Din. Terima kasih Dr kerana sudi menerima saya dalam kursus ini…walaupun selepas ini mungkin saya dan kawan-kawan akan lewat sejam ke kelas Dr….Ilmu yang akan Dr berikan sepanjang kursus ini,akan saya gunakan sebaik mungkin….INSYAALAH…..dan yang paling penting….jauh dalam sudut hati kecil saya, saya menyimpan cita2 untuk menjadi guru seperti Dr pada suatu hari nanti…InsyaAllah……

Alhamdulillah…syukur sangat2 pada Allah SWt kerana dapat daftar n masuk gak kelas nie walau lewat sejam..huhu…n terima sangat2 kat Dr Rosseni bg kami masuk gak kelas nie…jasa DR xmungkin kami bertiga lupekan….