1. SENSIX : ALAT PENDETEKSI ALERGIKetika anda sedang alergi munkin alat ini sangat berguna untuk anda. SENSIX adalah alatyang memonitor dan merespon untuk anak yang menghidap alergi akut (severe allergic reactions). Alat ini memiliki monitor yang secara fizik sangat sesuai untukkanak-kanak..Ketika  reaksi alergi muncul monitor tersebut memperingatkan para ibu bapa atau pengasuhnya dan secara simultan menidentifikasikan  lokasi si anak dan pengobatan yang diperlukan.Alat injector Epinephrine (sejenis ubat alergi)automatik ebih kompak lagi, lebih baik dari EpiPen standard. Alat ini juga mengingatkan para penggunanya bila masanya untuk  (injector) nya perlu diganti.Alat ini juga memiliki monitor yang berupa ikon grafik yang berfungsi untuk mengidentifikasi makanan atau  zat zat penyebab alergi (allergens).Alat ini diciptakan oleh Essential design yang memenangi bronze International Design Excellence Award. 

 

 

 

 

2. Konsep Telefon Bimbit  Untuk Penghidap Tuna Netra

Telepon bimbit sudah menjadi sebahagian dari hidup kita. Cuba bayangkan  kalau kita tidak mampu untuk melihat secara jelas angka-angka  dan huruf-huruf  yang ada di hangphone kita.Pasti rumitkan? Banyak para penderita Tuna Netra tidak berkemampuan untuk mengenali sesuatu misalnya pancaran warna. Takumi Yoshida menciptakan telefon bimbit  yang menggunakan teknologi tersebut.Ia menggunakan Iluminasi warna dan keypad yang dapat dikenali oleh para penderita Tuna Netra tersebut yang ia namakan SENS. Dengan bantuan cahaya tadi para pengguna Tuna Netra dapat melihat melihat teks  kecil di skrin. Lampu iluminasi tersebut ditempatkan di sisi samping badan telefon bimbit  dimana bahagian itulah yang paling Nampak ketika telefon bimbit diletakan di atas permukaan datar.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Dapur Rumah Mesra Alam


 

Diciptakanlah sebuah Modul Dapur oleh Kate Jaclin dari Queensland University of Technology yang tujuannya menciptakan dapur yang dengan taman mini dapat menghubungkan para penggunanya dengan alam dan memerlukan  sumber daya seperti air dan tenaga . Jadi air limbah dari dapur ini dapat di kitar semula melalui Tenaga Matahari yang kemudian dapat digunakan kembali sementara sampah organik dapat digunakan sebagai baja  untuk tanaman sayuran yang terdapat dalam dapur ini.Dapur ini dapat digunakan dengan mudah kerana  menggunakan bahan bio plastik. Dapur ini juga direka cipta dengan mengutamakan keselamatan para penggunanya.

 

 

 

 

 

4) Pengecas Elektrik dengan Hidrogen dan Oksigen

Eco Power Strip merupakan sebuah alat penemuan baru yang berfungsi untuk mengisi  tenaga  gajet  Anda. Teknologi yang dipergunakan iaitu menggunakan oksigen dan hidrogen dalam bioetanol. Alat mesra alam  ini diciptakan oleh Sungi Kim, Jooyeon Kim, dan Jun Hyuck Choi.
Adanya dua kaki pada alat tersebut memiliki fungsi sebagai input dan output yang berbentuk seperti gelas kaca, ditambah satu daya outlet bar (tempat tancepan listrik). Diharapkan dengan adanya teknologi canggih seperti ini, mampu membangkitkan sebuat penciptaan hal baru yang mesra alam.

5) PENDULUM, ALAT SUKAN YANG CANGGIH

Alat ini diciptakan untuk generasi  muda, yang mengejar pola hidup lebih sihat tanpa mengabaikan gaya PEND terkini.Pendulum adalah sejenis alat sukan yang fleksibel yang diciptakan baik untuk sukan dan alat untuk merehatkan minda.Alat in sangat ringkas tapi memiliki fungsi yang signifikan, yang memberikan kesempatan untuk kehidupan yang lebih baik  dan meningkatkan pengalaman positif bagi para penggunannya.

 

 

 

 

 

 

 

6. Mesin cuci Unik Bersofa

Di reka oleh Harsha Vardhan dari New Delhi India .Mesin  cuci alternatif ini adalah konsep mesin cuci yang berfungsi juga sebagai sofa.Mesin  ini memiliki dua fungsi  operasi,aktif dan pasif,yang keduanya memungkinkan anda untuk duduk di atas mesin cuci ini. Mesin ini tidak memerlukan sabun dan air, bahagian dalam mesin ini berfungsi sebagai “pressure washer “ dan juga membersihkan pakaian dengan udara yang dionisasi yang bererti tidak perlu mengeringkan pakaian anda juga.Jadi mesin ini adalah alat yang unik untuk mengjimat penggunaan air .

 

 

 

 

 

7.Lapangan golf Dalaman yang  terbesar di dunia di tahun 2011

Konsep lapangan golf ini akan dirasmikan pada tahun 2011 dan akan menjadi salah satu tempat terbaik untuk bermain golf sambil bersantai bagi anda. Pusat golf  ini  telah  dibangun di Belanda dengan 34  pusat  pada kawasan yang seluas 15.000 meter persegi , yang dilengkapi dengan pusat membeli belah , sauna dan spa. Lokasi lapangan golf ini belum ditentukan .

 

 

 

 

 

 

8. MEJA KOMPUTER MAC

Banyak pilihan yang tersedia di internet untuk laptop gaya dan elegan. tapi jika anda menginginkan sesuatu yang unik yang boleh anda pamerkan pada  rakan-rakan anda maka anda memerlukan”Table Mac Computer”. Laptop ini tidak memerlukan keyboard dan sangat praktis untuk para professional, seniman dan para IT. Bahagian yang paling menarik  adalah 13.3 inci widescreen LCD yang memungkinkan penggunanya untuk menulis dengan ballpoint .Laptop canggih ini akan dipasarkan dengan semua aksesori penting seperti internal CD/DVD combo drive,bluetooth,Wi-Fi dan GPS.

 

 

 

 

 

 

 

9. Kereta yang berkonsepkan  Audi Auto Union

Rekaan canggih dari Lukas Vanek seorang  jurutera muda dari Republik Ceko. Konsep 2008 Auto Union Type-D ini dipengaruhi oleh reka cipta kereta 70 tahun lalu dan diperbuat daripada  dua material yang berbeza iaitu  serat carbon dan logam. Bahagian strukturnya dibuat dengan bahan (serat carbon) dan penapisnya dibalut dengan logam. Kereta ini dilengkapi dengan mesin 6.5 liter dengan 12 silinder yang dapat menghasilkan daya 478 KW . Kereta ini dapat  memecut dengan halaju 186 KM/J.

 

 

 

 

 

10) Papan Kekunci Masa Depan

Konsep Keyboard Masa Depan Unik dan Canggih. Berbagai konsep teknologi canggih masa depan dirancang jurutera teknologi, kali ini jutera Rusia Marat Kudryavstev memiliki idea yang berbez iaitu konsep Gadget Komunikasi terbaru Keyboard masa depan. Konsep unik Keyboard masa depan ini dapat digunakan pada permukaan datar, dengan bentuk hampir sama dengan konsep ebook masa depan. Konsep gadget yang menghubungkan dengan server ISQ dan menghasilkan  gambar pada beberapa permukaan datar.

Advertisements